13 september 2023 RolfWolters

Hergebruik van oude kerkbanken: een circulaire uitdaging

Binnen het Circu-Kunst project draait alles om hergebruik en circulariteit. Een van de meest interessante aspecten van mijn bijdrage aan dit project was mijn keuze om oude kerkbanken nieuw leven in te blazen en ze te gebruiken als basis voor de objecten.

De Materiaaljacht

Mijn reis begon met het zoeken naar geschikte materialen, zoals hergebruikte, sloop- en afvalmaterialen, zoals voorgeschreven in de projectopdracht. Via via kwam ik te weten dat er nog een aanzienlijke hoeveelheid oude kerkbanken uit de voormalige Oude Mauritiuskerk van Silvolde (uit 1930) opgeslagen lag bij een tuincentrum in Silvolde. Wat volgt is een inspirerend verhaal over het oogsten, demonteren en hergebruiken van deze kerkbanken voor kunst in de openbare ruimte.

Het Ontwerp

Lees hoe ik het materiaal van de kerkbanken transformeerde tot prachtige kunst objecten die zowel duurzaam als functioneel zijn. Ontdek de circulaire ontwerpstrategieën die ik gebruikte en hoe deze objecten bijdragen aan een meer circulaire economie.